Online verkopen – wat anderen je niet vertellen

Online verkopen: wat anderen je niet vertellen

Online verkopen, velen zien het als het walhalla voor hun onderneming, maar is het dat wel. Het klopt dat je online een groot publiek kan bereiken, maar er is ook heel veel concurrentie. Daarom moet je jouw online verkoop slim aanpakken. In dit artikel geven we je enkele tips om succesvol online te verkopen.

Volgens een onderzoek van Statistiek Vlaanderen is bij ondernemingen met minstens tien werknemers 33% van de totale omzet afkomstig van online verkoop. Bij grote ondernemingen met minstens 250 werknemers is dat zelfs 59%. En dat aandeel zal in de toekomst alleen nog maar groeien.

ActionCoach Online verkopen

Moet ik nú starten met online verkopen?

  • JA… Want meer en meer consumenten én bedrijven doen hun aankopen online. Volgens sommige studies zal in 2040 maar liefst 95% van alle aankopen online gebeuren. Dat kan je als toekomstgerichte en ambitieuze ondernemer niet negeren. Je begint dus beter vroeg dan laat na te denken over hoe je jouw aanbod online kan verkopen.
  • NEE… Want je denkt er best eerst goed over na. Je online verkoop zal enkel succesvol zijn als je het op de juiste manier doet. Dat wil zeggen: volgens de juiste strategie en op maat van je bedrijf, je aanbod en je doelgroep.

Hieronder geven we jou heel wat praktische tips om je online verkoop succesvol te maken.

Online verkopen tip 1: Analyseer je aanbod

Veel ondernemers en bedrijven starten nooit met online verkoop omdat ze denken dat hun aanbod niet geschikt is om online te verkopen. Maar is dat wel echt zo? We zijn allemaal vertrouwd met het idee om fysieke items online te kopen en verkopen. Maar, ook diensten zoals consulting, coaching en advies kan je perfect online verkopen. Zeg dus niet te snel dat jouw aanbod niet online verkoopbaar is.

Het is wel aangeraden om je aanbod goed te analyseren alvorens het online te koop aan te bieden. Bekijk je producten en diensten met een kritische blik. Misschien zijn ze niet allemaal geschikt om online te verkopen.

Online verkopen tip 2: Bepaal je niche

Denk na over waar je diensten in de markt passen en hoe je jezelf onderscheidt van de concurrentie. Biedt je bedrijf diensten aan, dan kan je ernaar streven om zoveel mogelijk potentiële klanten te bereiken door een ruim gamma aan basisdiensten tegen betaalbare prijzen aan te bieden. Maar, je kan er ook voor kiezen om alleen gespecialiseerde diensten met een hogere prijs aan te bieden in een bepaald segment.

Online verkopen tip 3: Ken je doelgroep

Om je ideale klanten te bereiken, moet je eerst weten wie ze zijn. Daarom is het belangrijk om je ideale klant heel precies te definiëren. Zo kan je veel beter inspelen op hun behoeften.

Het doel is om je ideale koper zo menselijk mogelijk te maken. Je moet hem voorstellen als een echt persoon. Bepaal daarom volgende eigenschappen:

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Relatiestatus
  • Aantal kinderen
  • Maandelijks inkomen
  • Opleidingsniveau
  • Hobby’s en interesses
  • Boeken en magazines die hij leest
  • Merken of influencers die hij volgt
  • Problemen, frustraties en angsten (m.b.t. je aanbod)
  • Dromen en doelen
  • Plaatsen waar hij vaak aanwezig is en informatie haalt (blogs, seminars, boeken, fora, …)
  • Geprefereerde communicatiekanalen
  • Specifieke taal en woorden die hij gebruikt

Deze lijst is niet limitatief en afhankelijk van de ideale koper zelf. De voorstelling van je ideale koper moet superspecifiek worden.

Online verkopen tip 4: Bepaal je strategie

Mensen denken vaak ten onrechte dat ze alleen online kunnen verkopen met een eigen webshop. Er bestaan echter verschillende manieren om online te verkopen. We zetten de belangrijkste verkoopmogelijkheden op een rij:

  • Eigen webshop/website
    Veel bedrijven hebben een eigen webshop. Soms is het een onderdeel van hun website, maar het kan ook volledig gescheiden. Met een eigen webshop ben je helemaal vrij om online te verkopen zoals jij het wil. Een belangrijk nadeel van een eigen webshop is de kostprijs van de ontwikkeling en het onderhoud.
  • Online marktplaatsen
    Er bestaan heel wat online marktplaatsen zoals eBay, Amazon, Alibaba, Etsy of Stream. Veel bedrijven verkopen uitsluitend via deze kanalen. Het kost je niets aan ontwikkeling of onderhoud. Aan de andere kant heb je veel minder vrijheid op vlak van design en user experience.
  • DIY e-commerce platformen
    Er bestaan ook e-commerce platformen zoals Shopify en BigCommerce, waarmee je snel en makkelijk een online winkel maakt op hun domein. Je hoeft dus zelf niet te betalen voor de ontwikkeling van een dure website en je kan het ontwerp en de branding meestal naar je hand zetten.
  • Sociale netwerken
    Tegenwoordig kan je ook online verkopen via sociale netwerken. Met Facebook Shop kan je snel een Facebook-winkelpagina maken om jouw producten te verkopen. Je hoeft zelfs geen bestaande online winkel te hebben. Ook via andere sociale netwerken zoals Twitter en Instagram kan je online verkopen.

Online verkopen tip 5: Zet in op meerdere marketingkanalen

Eens je online winkel klaarstaat, moet je jouw aanbod onder de aandacht brengen van je doelgroep. Tijd voor marketing dus. Wij raden steeds aan om in te zetten op meerdere marketingkanalen tegelijkertijd. Zo bereik je veel meer mensen en krijgen mensen je boodschap ook meermaals te zien. En de kracht van herhaling werkt ook in marketing.

Kies de marketingkanalen die het beste passen bij je merk en je ideale klant:

  • SEO
    De meeste mensen beginnen gelijk welke aankoop op het internet. Via zoekmachines zoals Google worden ze doorverwezen naar websites die het best aansluiten op hun zoekterm. Met zoekmachineoptimalisatie (SEO) eindigt je webshop hoog in de zoekresultaten. Zo trek je meer bezoekers.
  • Sociale media
    Facebook, LinkedIn, Snapchat, Twitter, Instagram, … Sociale platformen zijn ideaal om veel mensen tegelijkertijd te bereiken. Bouw je eigen community op met hashtags en geef je organisch bereik een boost.
  • Betaalde advertenties op sociale media
    Sociale advertenties op Facebook, Instagram of andere sociale media zijn ideaal om nieuwe klanten aan te trekken, mensen aan te moedigen om een applicatie te downloaden en voor remarketing. Bij social ads heb je bovendien een uitgebreid gamma aan targetingopties. Omdat sociale platformen heel veel informatie over hun gebruikers bezitten, kan je de doelgroep van je advertenties heel specifiek bepalen.
  • Google ads
    Met advertenties in Google ben je meteen zichtbaar voor klanten die specifiek op zoek zijn naar jouw aanbod.
  • Contentmarketing
    Met blogs, podcasts en YouTube-video’s profileer je jezelf als expert in je vakgebied. Laat je stem horen en deel je expertise. Maak mensen vervolgens nieuwsgierig naar je aanbod.
  • Mond-tot-mondreclame
    Moedig klanten aan om hun ervaring met jouw merk te delen met hun netwerk.

Nog meer (online) verkopen?

Starten met online verkopen is slechts één manier om je bedrijf nog succesvoller te maken. Wil jij het maximum uit je bedrijf halen? Bij ActionCOACH helpen we ondernemers en bedrijven om een organisatie te bouwen die op lange termijn succesvol blijft.

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

Smart doelen voorbeelden
Personeel

SMART doelen voorbeelden

Het belang van het stellen van SMART-doelen, een cruciale component voor het behalen van zakelijk succes, kan niet genoeg benadrukt worden. Deze doelen zorgen voor