EBITDA berekenen – hoe doe je het?

Wat is EBITDA? 

Naast EBIT komt het begrip EBITDA vaak voor bij de analyse van bedrijfsresultaten. Dit staat voor “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and Amortization”. Het voegt afschrijvingen en amortisatie toe aan de EBIT-berekening waardoor een breder beeld wordt geschetst van de operationele winstgevendheid. 

Hoe kan je EBITDA berekenen? 

Formule: 

EBITDA = EBIT + Afschrijvingen + Amortisatie 

Formule volgens de Commissie voor Boekhoudkundige Normen (CBN)

Voeg afschrijvingen en waardeverminderingen toe:

Dit houdt zowel materiële als immateriële vaste activa in, evenals eventuele uitzonderlijke afschrijvingen. 

  • Afschrijvingen en waardeverminderingen op oprichtingskosten, immateriële vaste activa en materiële vaste activa (post 630) 
  • Waardeverminderingen op voorraden (post 631/4) 
  • Uitzonderlijke afschrijvingen en waardeverminderingen (post 660) 

Corrigeer voor de terugneming van afschrijvingen en waardeverminderingen: Dit zijn eerder genomen afschrijvingen die teruggedraaid worden. 

  • Terugneming van afschrijvingen en van waardeverminderingen (post 760) 

Voorbeeld berekening: 

  • Bedrijfsomzet: €500.000 
  • Bedrijfskosten: €300.000 
  • Afschrijvingen en amortisatie: €50.000 

Dan wil dit zeggen: 

EBITDA = €200.000 (EBIT) + €50.000 (afschrijvingen en amortisatie) = €250.000 

Het bedrijf heeft dus een EBITDA van €250.000. 

Belangrijk om ook te weten: Voor kleinere ondernemingen die een vereenvoudigd boekhoudschema gebruiken, kan het een uitdaging zijn om EBIT precies te berekenen vanwege een gebrek aan gedetailleerde posten. 

Wat is een gezonde EBITDA? 

Een gezonde EBITDA-marge varieert sterk per industrie, maar over het algemeen wordt een marge van 15% of hoger vaak gezien als zeer positief. 

De sleutel bij het beoordelen van een ‘gezonde’ EBITDA is het observeren van de kapitaalstructuur en de investeringen in vaste activa die jouw bedrijf kenmerken. Voor bedrijven die zwaar leunen op fysieke activa, kan een hogere EBITDA noodzakelijk zijn om de grotere afschrijvingen en amortisatie te compenseren. 

Ook hier is het belangrijk om de EBITDA regelmatig te analyseren. Een stijgende trend in EBITDA kan duiden op een verbetering in jouw bedrijfsactiviteiten en de algehele financiële gezondheid van jouw onderneming. 

Waarom is EBITDA belangrijk? 

Naast het analyseren van de financiële gezondheid van jouw onderneming wordt EBITDA ook vaak als maatstaf gebruikt bij bedrijfsovernames. Als ervaren business coach help ik bedrijven bij het verbeteren van hun EBITDA en het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Contacteer me vrijblijvend voor een eerste gesprek om te ontdekken hoe ik jou kan ondersteunen bij het verhogen van jouw winstgevendheid en het succesvol uitvoeren van overnames. 

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

EBITDA berekenen
Uncategorized

EBITDA berekenen – hoe doe je het?

Wat is EBITDA?  Naast EBIT komt het begrip EBITDA vaak voor bij de analyse van bedrijfsresultaten. Dit staat voor “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and