Personeel aanwerven – juiste talent voor je zaak

Personeel aanwerven: hoe vind je het juiste talent voor je zaak?

Nieuwe medewerkers vinden, het blijft voor veel bedrijven een van de grootste uitdagingen. Het ideale personeel is schaars en de concurrentie is groot. Hoe vind je dan toch het juiste talent voor je zaak? In dit artikel vertellen we hoe je jezelf profileert als een aantrekkelijke werkgever en wat je moet doen om het geschikte personeel aan te werven.

Wil jij de beste medewerkers vinden voor jouw bedrijf? Zorg dan in de eerste plaats dat je een attractief bedrijf bent voor potentiële kandidaten. Een veelbelovende vacaturetekst die mensen enthousiast maakt om bij jou te solliciteren, is daarbij onontbeerlijk. Maar, je begint best bij het begin…

ActionCOACH team HR personeel

Personeel aanwerven tip 1: Maak je missie, visie en waarden helder

Meer en meer mensen gaan op zoek naar een werkgever die dezelfde waarden uitdraagt als zijzelf. Ze vinden het belangrijk dat een bedrijf een positieve missie nastreeft. Daarom is het als bedrijf belangrijk om een inspirerende missie, een heldere visie en sterke waarden te definiëren en naar buiten te brengen. Zo kan je nieuwe medewerkers aantrekken die zich vereenzelvigen met je bedrijf en daardoor extra gemotiveerd zijn.

Personeel aanwerven tip 2: Investeer in je bedrijfscultuur

Het opstellen van je missie en visie is niet voldoende. Je moet ervoor zorgen dat iedereen in je organisatie ze kent, voelt en leeft. Je medewerkers moeten ervan doordrongen zijn. Om dat te bereiken zijn alleen woorden niet genoeg. 

Om ervoor te zorgen dat elk individu in je organisatie de bedrijfsmissie nastreeft, creëer je best cultuurpunten als leidraad voor een goede samenwerking. Zaakvoerders, managers en teamleiders moeten het goede voorbeeld geven en deze cultuurpunten actief uitdragen.

Bij ActionCOACH werken we volgens 14 cultuurpunten, zoals commitment, integriteit, samenwerking, uitmuntendheid en dankbaarheid.

Personeel aanwerven tip 3: Vacaturetekst die doet watertanden

De vacaturetekst je aanwervingstraject maken of kraken. Als je vacaturetekst niet overtuigt, is de kans op het vinden van de ideale kandidaat klein. Andersom, wanneer je vacaturetekst mensen aanspreekt en inspireert, zal de pool van sollicitanten, en de kans dat de ideale nieuwe collega erbij zit, een stuk groter zijn.

Tips voor het schrijven van een succesvolle vacaturetekst:

  • Beschrijf de inhoud van de job, het gewenste profiel, en de verwachtingen.
  • Vertel voldoende over je bedrijf en maak het inspirerend met je missie en visie.
  • Laat je bedrijfscultuur doorschemeren in de tekst.
  • Schrijf voor je doelgroep en pas je toon hierop aan.
  • Wees eerlijk en duidelijk.
  • Laat je vacaturetekst opvallen door er bv. speelse of grappige elementen aan toe te voegen.
  • Voeg eventueel een leuke quote toe van een enthousiaste medewerker.
  • Stel je bereikbaar op voor vragen.
  • Voeg duidelijk instructies toe over de wijze van sollicitatie en vermeld je contactgegevens.

Personeel aanwerven tip 4: Spread the rumour

Een goede vacaturetekst is één ding, maar als niemand hem te zien krijgt, is het verloren moeite. Zorg dus dat zoveel mogelijk mensen weten dat je een nieuwe collega zoekt. Deel je vacature op je eigen website en sociale mediakanalen, maar ook in groepen waarin veel potentieel interessante kandidaten zitten.

Verspreid je vacature ook via jobplatformen, zoals Indeed, Stepstone en de website van VDAB.

Maak desnoods ook een vacaturevideo waarin je kandidaten meteen een beeld geeft van je werkomgeving of waarin je ook collega’s aan het woord laat.

Personeel aanwerven tip 5: Organiseer een proefdag

Sollicitanten durven de waarheid soms al eens wat verbloemen. Wil je zeker zijn welk vlees je in de kuip hebt, voordat je iemand aanwerft? Nodig de kandidaat dan uit voor een proefdag (of halve dag). Laat hem meedraaien in je team en kijk hoe de samenwerking met collega’s verloopt. Vraag achteraf ook feedback aan je team. Zo heb je meteen een goed beeld over je toekomstige nieuwe medewerker.

Wil jij nog meer tips om je bedrijf te doen groeien?

Heb jij ambities met je bedrijf, maar kan je nog hulp gebruiken om verder te groeien? ActionCOACH helpt ondernemers en bedrijfseigenaars om alle uitdagingen succesvol aan te pakken. Dat doen we met individuele coaching en begeleidingsprogramma’s op maat van je zaak.

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

EBITDA berekenen
Uncategorized

EBITDA berekenen – hoe doe je het?

Wat is EBITDA?  Naast EBIT komt het begrip EBITDA vaak voor bij de analyse van bedrijfsresultaten. Dit staat voor “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and