Wat is psychologische prijszetting?

Psychologische prijszetting is een methode waarbij bedrijven de perceptie van prijzen manipuleren om de verkoop te stimuleren. Het concept van psychologische prijsstelling is gebaseerd op de theorie dat bepaalde prijzen een grotere psychologische impact hebben op consumenten dan andere.

Waarom is psychologische prijszetting belangrijk?

Psychologische prijsstelling is belangrijk omdat het de manier waarop consumenten de waarde van een product waarnemen kan veranderen. Als je begint met het invoeren van psychologische prijzen, zal je merken dat consumenten eerder geneigd zijn om te kopen en meer geld uit te geven.

Psychologische prijszetting voorbeeld

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van psychologische prijsstelling. Stel je een product voor dat wordt geprijsd op €9,99 in plaats van €10,00. Ook al is het prijsverschil nauwelijks merkbaar, de lagere prijs kan het product aantrekkelijker maken voor potentiële klanten. De consument ziet het eerste lagere cijfer en denkt onderbewust dat het een betere deal is.

Welke prijsstrategieën zijn er?

Prijsverankering: Gebruik een duurder product als vergelijking

Door een duurder product of dienst als referentie te gebruiken, kan de waargenomen waarde verhoogd worden. Een bedrijf kan bijvoorbeeld een ‘premium’ pakket met een hogere prijs aanbieden om het standaardpakket aantrekkelijker te maken.

Productbundeling: Meer aanbieden voor minder geld

Door meerdere producten of diensten samen te verkopen tegen een lagere prijs dan de afzonderlijke items, kan een bedrijf de waargenomen waarde verhogen. Dit kan de consument verleiden om meer te kopen dan oorspronkelijk gepland. Het psychologisch effect hier is: ineens gaat de klant veel meer voordelen zien bij de aankoop.

Charm Pricing: prijzen afronden

Dit voorbeeld gaven we hierboven al en is het standaard voorbeeld van een psychologische prijs. Het gebruik van prijzen die eindigen op .99 of .95, zoals €9,99 in plaats van een ronde €10, kan het gevoel creëren dat de prijs lager is. Dit kan de aantrekkelijkheid van het product verhogen en klanten aanzetten tot aankoop.

Prijsdifferentiatie

Dit is het aanbieden van verschillende prijspunten voor verschillende segmenten van klanten. Bedien je zowel eenmanszaken als grotere bedrijven? Dan is het misschien wel een idee om lagere prijzen te voorzien voor kleine eenmanszaken.

Tijdelijke aanbiedingen

Het creëren van een gevoel van urgentie en schaarste door tijdelijke kortingen, beperkte aanbiedingen of flitsverkopen. Dit kan klanten aanzetten tot snellere aankopen en de perceptie van waarde verhogen.

Gratis product

Het aanbieden van gratis producten kan ook deel uitmaken van de psychologische prijsstrategieën. Het aanbieden van een gratis product bij aankoop van een ander product kan de consument het gevoel geven dat ze een goede deal krijgen, wat hun koopbeslissing kan beïnvloeden.

Twijfel je aan een bepaalde prijs?

In een steeds competitievere markt is het voor bedrijven van vitaal belang om hun prijsstrategieën effectief te gebruiken om de verkoop te stimuleren. Wil je jouw omzet strategisch verhogen en meer verkopen? Ik kijk graag mee hoe we dit kunnen verwezenlijken en hoe ik telkens mijn consumer research verricht.

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

Smart doelen voorbeelden
Personeel

SMART doelen voorbeelden

Het belang van het stellen van SMART-doelen, een cruciale component voor het behalen van zakelijk succes, kan niet genoeg benadrukt worden. Deze doelen zorgen voor