Hoe verkoopbaar is jouw bedrijf?

De belangrijkste reden om een bedrijf te starten zou kunnen zijn het op een dag te verkopen. Het is dé manier om echt welvarend te worden; bedrijven kopen (of bouwen), deze verder groot maken en daarna verkopen.

Over het algemeen zul je niet echt veel rijkdom vergaren als je slechts één bedrijf hebt. Je zult meerdere keren een bedrijf moeten kopen, opbouwen en verkopen om echt welvarend te worden.

Idealiter zou de enige keer dat je een bedrijf wilt houden moeten zijn als je er een franchise of licentiemodel van zou willen maken. Dit is echter een compleet ander situatie, met andere overwegingen, processen en vereisten.

Een goede strategie is om jouw eerste bedrijf te aan te houden voor het passieve inkomen dat het oplevert, terwijl je jouw volgende bedrijf koopt en opbouwt. Op dit punt zou jouw eerste bedrijf op een dusdanig niveau moeten zijn dat het succesvol draait zonder jouw aanwezigheid.

Dit genereert dan een passief inkomen en verlicht de druk bij de verkoop, zodat je de tijd kan nemen om de juiste koper te vinden en de best mogelijke deal te onderhandelen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat je een goede onderhandelaar moet zijn als je de zaak zelf gaat verkopen. Je mikt op de best mogelijke prijs en om dit te bereiken, moet het bedrijf op een punt zijn dat het volledig ‘up and running’ is. De koper kan in feite gewoon intrekken en meteen starten met verdienen.

Vijf belangrijke factoren

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op de mogelijkheid om jouw bedrijf te verkopen en de prijs die kopers voor jouw bedrijf zullen willen betalen.

Deze factoren zijn de volgende:

 • Sterke consistente cashflow
  Eén van de belangrijkste factoren die de verkoop van het bedrijf beïnvloedt, is het vermogen van het bedrijf om een groot percentage herhalingsaankopen te genereren. Een vast klantenbestand dat met regelmaat bij jou koopt is zeer waardevol.
 • Activa in eigendom
  Hier zal een potentiële koper kijken naar welke activa het bedrijf bezit. Of het nu gaat om producten, geregistreerde merken, investeringen, deelnemingen in andere bedrijven die ook deel uitmaken van de verkoop en de fysieke activa (roerend en onroerend).
 • Mensen, processen en systemen
  Elk bedrijf heeft systemen en goede mensen nodig om ervoor te zorgen dat je een commerciële, winstgevende onderneming hebt die werkt zonder de bedrijfseigenaar.
 • Schaalbaarheid van het bedrijf
  De koper zal er altijd zeker van willen zijn dat het bedrijf schaalbaar is, zodat deze meer waarde uit het bedrijf kan halen nadat het bedrijf is gekocht. Als er geen schaalbaarheid is ingebouwd, heeft de koper wel extra omzet maar geen toekomstige ‘leverage’ (hefboomwerking) gekocht met de overname.
 • Cultuur van de organisatie
  Dit is vaak een gebied dat over het hoofd wordt gezien. Onderzoek wijst uit dat circa 80% van de acquisities faalt door het onvermogen om de respectievelijke teams volledig te integreren in één samenhangende operationele eenheid.

Start vanaf het begin

De sleutel om ervoor te zorgen dat jouw bedrijf verkoopbaar is, is vanaf het begin te werken aan bovengenoemde vijf gebieden en deze in de loop der tijd te ontwikkelen.

Te veel ondernemers wachten tot het moment dat ze willen gaan verkopen en gaan dan pas analyseren hoe ‘verkoopbaar’ hun bedrijf is.

De realiteit is dat veel overnames plaatsvinden op het moment dat je ze het minst verwacht. Of als de ondernemer het bedrijf wil overdragen of verkopen omdat hij of zij met ‘pensioen’ wil en hier nooit bewust naar toe heeft gewerkt.

Het is daarom belangrijk dat je met jouw bedrijf vanaf het begin toewerkt naar een verkoop. Dan ben je veel beter voorbereid als een koper zich aandient en zul je in staat zijn de verkoopprijs te maximaliseren.

Hoe wij helpen

De ActionCOACH-aanpak is gericht op het helpen opbouwen van een bedrijf dat kan werken zonder de bedrijfseigenaar. Ons ‘6 Stappen naar een Succesvol Bedrijf’– model is hier helemaal op gericht. In al onze coaching programma’s – zowel individueel als in groepsverband – werken wij samen met jou hier naar toe.

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

EBITDA berekenen
Uncategorized

EBITDA berekenen – hoe doe je het?

Wat is EBITDA?  Naast EBIT komt het begrip EBITDA vaak voor bij de analyse van bedrijfsresultaten. Dit staat voor “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and