Stop met de tijd de schuld te geven

Hoe vaak heb je mensen horen zeggen: “Ik heb niet genoeg tijd om het te doen …” of “Kon ik maar de tijd vinden om X te doen …” Of “Ik heb het te druk om Y te doen …” Misschien is de persoon die je deze – of soortgelijke – dingen – hoort zeggen wel dezelfde persoon die jou elke ochtend in de badkamerspiegel aanstaart.

Nu, het is tijd om te stoppen met de tijd de schuld te geven!

Tijd is absoluut – er zijn 24 uren (1440 minuten, 86.400 seconden) in een dag en dat zal nooit veranderen. We kunnen de tijd niet ‘managen’.

Wat we wel kunnen managen, is wat we doen in de komende 60 minuten. Hoe we de tijd gebruiken, is een van de grote bepalende factoren voor hoe succesvol we zijn. Als bedrijfseigenaren en als individuen.

Iedereen, van Bill Gates tot de KMO’er krijgt elke dag 24 uur, dezelfde hoeveelheid tijd. Zie het als de autoraces waarbij ze alle bestuurders identiek gebouwde en getunede raceauto’s laten besturen.

De winnaar wordt niet bepaald door wie de snelste auto heeft, maar wie de identieke auto het best kan besturen. Evenzo zijn de ‘winnaars’ in het leven degenen die leren hoe ze hun tijd het beste kunnen besteden.

Dus hoe krijg jij grip op jouw tijd?

1. Accepteer dat er niet zo iets bestaat als te veel of te weinig tijd

Er is voldoende tijd voor jou beschikbaar om succesvol te zijn. Anderen zijn succesvol geweest en ze hadden geen toegang tot meer tijd dan jij.

Word eigenaar van jouw situatie. Neem de verantwoordelijk voor je resultaten en ben aanspreekbaar op je acties.

2. Bepaal wat je wilt bereiken

Waar wil je ‘succesvol’ in zijn?

Voor sommigen betekent dit misschien een miljoen Euro op de bank, voor anderen betekent het misschien gezonder zijn.

Anderen zijn misschien op zoek naar betere relaties met hun familie en vrienden. Dit is je doel. Je moet ook helder hebben waarom je dat doel wilt bereiken en wat het voor jou zal betekenen – wat voor gevoel zal het je geven wanneer je het bereikt?

Zowel het doel als jouw “waarom” moeten worden genoteerd met een tijdspad.

3. Bepaal de activiteiten

Nadat je het doel en jouw “waarom” hebt bepaald, moet je vervolgens de activiteiten bepalen die nodig zijn om dat doel te bereiken.

Wat moet ik doen? Hoeveel tijd reserveer ik ervoor? Wat moet ik aanpassen/opofferen/verminderen/delegeren om de tijd te vinden om te doen wat ervoor nodig is? Onthoud dat als iedereen het gemakkelijk zou vinden, ook jij het al zou hebben gedaan.

Wat de succesvolle gebruikers van tijd onderscheidt van de niet-succesvolle gebruikers, is de discipline en vastberadenheid om hun doelen te bereiken, wat er ook gebeurt. Winnaars geven nooit op en ze verliezen nooit het vertrouwen in zichzelf.

4. Begrijp dat het leven en ondernemen gaan over keuzes maken

Jij kiest hoe je jouw tijd doorbrengt – welke activiteiten je onderneemt en hoeveel tijd je eraan besteedt. Dit is een marathon, geen sprint.

Succesvol zijn op veel verschillende gebieden kost moeite en tijd. Succes komt van haarscherpe focus op één of twee doelen. Zodra ze zijn voltooid, ga je verder met de volgende reeks doelen en focus je daarop.

5. Afspraken met jezelf

Bereid jouw agenda wekelijks voor door “afspraken” te maken voor de activiteiten die je hebt geïdentificeerd. Deze worden standaard als eerste in jouw agenda geplaatst vóór al het andere.

Behandel deze alsof het een afspraak met je belangrijkste klant is. Zou je die afspraak met je belangrijkste klant op maandag van 14:00 tot 15:00 uur zomaar wijzigen, alleen maar omdat iemand om dat tijdstip vroeg?

Nee, je zou onderhandelen … ‘Ik ben op dat moment geboekt. Ik zie je om 13.00 uur of na 15.00 uur, wat past jou het beste?’.

6. Wees militant over je schema

Als het je niet uitmaakt hoe jouw tijd wordt besteed, waarom zou het iemand anders dan wat uitmaken?

Leer ‘nee’ te zeggen. In Stephen Covey’s boek “7 Habits of Highly Effective People” zijn activiteiten onderverdeeld in 4 categorieën: niet belangrijk/niet dringend, dringend/niet belangrijk, dringend/belangrijk en niet dringend/belangrijk.

Het gevaar voor de meeste mensen is de categorie dringend/niet belangrijk. Dit is wanneer we reageren op de urgenties van andere mensen, maar die activiteit brengt ons niet naar ONS doel. Per definitie is het niet belangrijk.

Pas op voor de tijd en moeite die je aan deze taken besteedt. Voer jouw eigen tijdgebruiksstudie uit. Elke minuut die je kan omzetten van de niet-belangrijke categorieën naar de belangrijke categorieën, zal je dichter bij je doel brengen.

7. Analyseer jouw successen/uitdagingen bij het aanhouden van jouw planning wekelijks en pas deze aan waar nodig

Wees eerlijk tegen jezelf en versterk voortdurend je “Waarom”. Wat probeer je te bereiken en hoe belangrijk is dat voor jou.

8. Zoek een ‘accountability’- partner of coach om je op het goede spoor te houden

We kunnen allemaal deze hulp gebruiken – het is een sterkte om dit toe te geven, geen zwakte.

Kort samengevat, stop met de tijd de schuld te geven, word eigenaar van jouw tijd en committeer je aan de nodige discipline om de race te winnen door de beste “bestuurder” van de tijd te zijn, die je maar kunt zijn. En neem een coach om je op het goede pad te houden.

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

management coaching
Business Coaching

De voordelen van management coaching 

Voel jij je soms overweldigd door dagelijkse bedrijfsproblemen? Als manager of leidinggevende kan het aanvoelen alsof je voortdurend brandjes aan het blussen bent. Je wordt