Hoe coach ik mijn team?

Hoe coach ik mijn team?

Als ondernemers zijn we het gewend om door te vlammen, maar niet alle werknemers kunnen daar even goed mee om. Soms vraagt het werkproces van een team wat meer aandacht. In dit artikel lees je meer over hoe jij je team kan coachen zodat je werknemers gelukkiger én productiever worden.

ActionCOACH team HR personeel

Wat is coachen?

Coachen is een specifieke vorm van leiding geven die afgestemd is op de individuele noden van één werknemer of een volledig team. Door hen ruimte te geven om zelf resultaten te creëren, betrek je je personeel bij de organisatie van het bedrijf. Samen voelen ze zich verantwoordelijk voor een bepaalde taak, waardoor ze gemotiveerd zijn om die tot een goed einde te brengen.

Kort gezegd stuurt een coach dus werkprocessen bij om ze vlotter te laten verlopen, maar in de praktijk komt daar natuurlijk heel wat meer bij kijken. Het zelfvertrouwen van je werknemers, hun karakters, de interpersoonlijke relaties… allemaal hebben ze een invloed op de groepsdynamiek en de interne werking van het team.

Verschil tussen coach en manager

Managers zijn gericht op concrete resultaten en bedrijfsprocessen. Een coach houdt dat in zijn achterhoofd, maar legt de focus op het persoonlijke traject van zijn mensen en de zingeving in de taken die ze uitvoeren.

Managen kan je altijd, coachen doe je alleen als je team daadwerkelijk een probleem ervaart en behoefte heeft aan begeleiding. Bovendien moet je daarvoor wat typisch managersgedrag afleveren:

  • Kijk naar jezelf
    Is er een conflict of verloopt een proces niet zo vlot als het zou kunnen? Vraag je dan ook af welke rol je daar zelf in speelt. Durf je fouten toegeven en pas je eigen gedrag aan als dat nodig is. Anders kan je dat niet van je team verwachten.
  • Ondersteuning zonder invulling
    Het team neemt zelf de verantwoordelijkheid om taken te volbrengen en besluiten te nemen. Als coach sta je in voor de ondersteuning van dat proces, maar laat je de invulling over aan het team. Focus liever op de ontwikkeling van goede eigenschappen van je teamleden, dan op hoe ze een resultaat moeten bekomen.
  • Leer luisteren
    Als leider ben je het gewend om beslissingen te nemen, maar als coach moet je vooral goed luisteren om van daaruit je team te ondersteunen zodat ze zelf kunnen bepalen. Daarbij gaat het niet enkel om de inhoud van de boodschap, maar ook de manier waarop die wordt overgebracht. Dat zegt veel over de onderliggende relatie en spanning.

Hoe coach ik mijn team

  • Veilig leerklimaat
    Een goede coach heeft aandacht voor de onzekerheden van zijn team en conflictgevoelige onderwerpen. Creëer daarom een veilige omgeving waarin het oké is om fouten te maken en waar open gecommuniceerd wordt. Leer je team situaties relativeren en zorg voor voldoende humor, zodat het proces niet te zwaar wordt.
  • Concrete doelstellingen
    Zeg niet “we willen minder tijd besteden aan administratie”, maar bepaal een meetbare doelstelling met de verwachte uitkomst en leg de middelen en planning vast die nodig zijn om die te bereiken.
  • Regelmatige feedbacksessies
    Organiseer gestructureerde bijeenkomsten om de voorlopige resultaten te evalueren, te bespreken wat er goed gaat en bij te sturen waar nodig. Die cyclische opvolging zorgt ervoor dat iedereen geëngageerd blijft en niemand het doel vergeet.
  • Stel vragen
    Als coach geef je geen instructies, maar laat je het team zelf tot inzichten komen door de juiste vragen te stellen. Sta daarbij niet te lang stil bij de oorzaak van problemen, maar focus op hoe het anders kan.

Kenmerken van een goede teamcoach

Een goede coach…

  • Kan omgaan met onzekerheid, durft de controle los te laten en de situatie te accepteren zoals die is.
  • Reageert traag, want hij vertrouwt erop dat de goede uitkomst vanzelf naar voren komt door het team zelf te laten zoeken.
  • Observeert het gedrag van de teamleden en relativeert of confronteert, afhankelijk van de situatie.
  • Daagt zijn team uit om dingen op een andere manier te proberen dan ze gewend zijn.

Een team coachen: de valkuilen

Probeer als coach deze situaties te vermijden:

  • Te vroeg of te laat bemiddelen: bemiddel op het moment dat je team daar om vraagt.
  • Elk negatief effect proberen vermijden: laat het team leren uit hun fouten.
  • De teamleden individueel benaderen: coach in groep.
  • De stemming van het team afzwakken of negeren: laat ruimte voor emoties.
  • Je coachpositie verliezen doordat je mee in het team gezogen wordt: bewaar een gezonde afstand.

Let op: Niet elk team kan je zelf coachen.

Als je eigen aandeel in de te bemiddelen situatie te groot is of er is geen klik met het team, vraag je beter een andere partij om te coachen. Bijvoorbeeld de teamleider van een andere afdeling of een HR-medewerker die meer afstand kan bewaren en zich neutraal kan opstellen.

Leestip: Hoe vind je het juiste talent voor je zaak?

Meer tips over teamcoaching?

Teamcoaching zorgt voor vlottere bedrijfsprocessen met aandacht voor de mensen die ze uitvoeren. Bij ActionCOACH helpen we ondernemers hun teams te begeleiden om productieve en gestroomlijnde bedrijfsprocessen te creëren.

Share This Post

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een businesscoach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Mijn klanten kiezen ervoor om met mij samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met mijn klanten te behalen werd ik reeds beloond met verschillende Awards.

More To Explore

Smart doelen voorbeelden
Personeel

SMART doelen voorbeelden

Het belang van het stellen van SMART-doelen, een cruciale component voor het behalen van zakelijk succes, kan niet genoeg benadrukt worden. Deze doelen zorgen voor

Klanten

Top 5 marketingboeken

Als ondernemer is het bijblijven met de nieuwste marketingstrategieën en inzichten cruciaal om je bedrijf te laten groeien en bloeien. Maar met de overvloed aan

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

Smart doelen voorbeelden
Personeel

SMART doelen voorbeelden

Het belang van het stellen van SMART-doelen, een cruciale component voor het behalen van zakelijk succes, kan niet genoeg benadrukt worden. Deze doelen zorgen voor

Klanten

Top 5 marketingboeken

Als ondernemer is het bijblijven met de nieuwste marketingstrategieën en inzichten cruciaal om je bedrijf te laten groeien en bloeien. Maar met de overvloed aan