Operationele cashflow berekenen: complete gids

Divider

Als ondernemer weet u dat cashflow de levensader van uw bedrijf is. Een positieve cashflow kan de weg naar succes effenen, terwijl een negatieve cashflow u snel in een financiële crisis kan storten. Laten we het hebben over het belang van operationele cashflow en hoe u deze kunt berekenen en verbeteren.

Wat is cashflow en hoe bereken je het?

Cashflow is de netto verandering in liquide middelen van een bedrijf gedurende een bepaalde periode. Dit omvat alle inkomsten en uitgaven, zowel inkomende als uitgaande kasstromen. U kunt de cashflow berekenen door de totale inkomsten af te trekken van de totale uitgaven. Echter, hoe u deze cashflow berekent hangt af van het type cashflow waar u in geïnteresseerd bent, zoals operationele, vrije, of andere vormen van cashflow.

Hoe bereken je de operationele cashflow?

Om de operationele cashflow te berekenen, kunt u verschillende methodes gebruiken. Een gebruikelijke formule is:

Operationele cashflow = winst +- werkkapitaal + afschrijvingen & amortisatie

Bij deze berekening worden dus zowel netto inkomen, afschrijvingen als veranderingen in werkkapitaal in acht genomen. Hierbij staat het netto inkomen voor alle inkomsten minus uitgaven. Afschrijvingen zijn kosten die wel in de winst zijn verwerkt, maar die geen directe impact hebben op de hoeveelheid cash. Werkkapitaal verwijst naar vlottende activa en schulden; een toename in werkkapitaal wordt afgetrokken omdat dit betekent dat er minder cash beschikbaar is.

Bent u op zoek naar manieren om uw cashflow te verbeteren? Contacteer mij en ik stuur de “Cashflow verbeteraar” met meer dan 40 tips voor je gemoedsrust te verhogen.

Hoe kun je de operationele cashflow verbeteren?

  1. Snel factureren: Zorg ervoor dat facturen snel na het leveren van een product of dienst worden verzonden.
  2. Efficiënt voorraadbeheer: Minimaliseer overtollige voorraden om uw werkkapitaal te optimaliseren.
  3. Aanpassen van betalingstermijnen: Onderhandel met leveranciers over langere betalingstermijnen en bied klanten kortingen aan voor snelle betalingen.
  4. Goed omzetbeheer: Het vergroten van de omzet kan ook leiden tot een positieve impact op de operationele cashflow.
  5. Prognoses: Door goede prognoses te maken, kunt u toekomstige cashflows beter inschatten en uw investeringen en uitgaven dienovereenkomstig aanpassen.

De liquiditeit en het eigen vermogen van uw bedrijf worden sterk beïnvloed door uw operationele cashflow. Een sterke operationele cashflow biedt meer ruimte voor investeringen en vermindert de noodzaak voor het aantrekken van vreemd vermogen, wat uiteindelijk leidt tot een gezondere financiële toekomst voor uw bedrijf.

Wat is het belang van deze berekening?

Het berekenen en begrijpen van uw operationele cashflow is cruciaal voor het succes en de groei van uw onderneming. Bewuste aandacht voor factoren die uw cashflow beïnvloeden, gecombineerd met proactieve stappen, kan leiden tot financiële stabiliteit en groei.

Wilt u de controle over uw cashflow terug? Contacteer mij en download de “Cashflow verbeteraar” gids

Kennis delen:

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een businesscoach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

Hoe organiseer ik een teammeeting?
Business Coaching

Hoe organiseer ik een goed Teamoverleg?

Level 10 Meeting: De Game-Changer voor Effectief Teamoverleg Heb je ooit gehoord van een Level 10 Meeting? Als je er nog niet mee vertrouwd bent,

Business Coaching

De Kracht van Structuur in je Onderneming.

In de dynamische wereld van vandaag is structuur vaak het geheime ingrediënt achter succesvolle bedrijven en productieve individuen. Of u nu een ondernemer bent die