De kracht van dankbaarheid

We herinneren ons allemaal nog goed dat onze ouders of een grootouder tegen ons zei: “Wat is het magische woord? Meestal betekende dat ‘alsjeblieft’. Maar er bestaat nog een ander transnationaal magisch woord, namelijk: “Dankjewel”. Wie had verwacht dat eenvoudige woorden zoveel macht zouden hebben? Waardering tonen en dankbaarheid bij anderen erkennen kan louterend werken.


Sinds de oudheid hebben filosofen de voordelen geprezen van een leven vol dankbaarheid. Maar je hoeft geen Socrates te zijn om te begrijpen dat dankbaar zijn en waardering tonen bijdraagt aan het algehele welzijn.

De Harvard Medical School stelt “Dankbaarheid is een dankbare waardering voor wat een individu ontvangt, zowel tastbaar als immaterieel” (Health.harvard.edu, 2020).  

Of je nu bedankt voor iets dat een bepaald individu gedaan heeft of spontaan dankbaarheid toont, het gaat om dat vermogen om een positiever bestaan te leven. Verdere validatie in de artikelen legt uit: “Dankbaarheid helpt mensen om positievere emoties te voelen, te genieten van goede ervaringen, hun gezondheid te verbeteren, tegenspoed aan te pakken en sterke relaties op te bouwen.

Dankbaar zijn zonder intentie kan echter als onoprecht en leeg overkomen. Het is dus belangrijk dat dankbaarheid en dankbetuigingen natuurlijk en vanzelfsprekend worden bij jouw persoonlijkheid. 

Dit betekent niet dat we mensen moeten bedanken voor verwacht gedrag; het betekent dat je op de hoogte bent van kritieke momenten die je ertoe oproepen om de voordelen van dankbaarheid te verzenden en te ontvangen. Stel jezelf een paar incheckvragen … 

 • Stuur je een handgeschreven bedankbriefje naar een collega, leverancier of medewerker? 
 • Houd je een dankbaarheidsdagboek bij waarin je jouw dankbaarheid herdenkt? 
 • Bemiddel of vind je tijd om kalm te zijn en jouw gedachten en gevoelens te helpen centreren? 
 • Toon je actief en mentaal dankbaarheid voor behaalde prestaties of behaalde doelen? 
 • Vier je de kleine overwinningen en de kleine stappen voorwaarts in jouw leven en zaken? 

Verschillende mensen hebben op verschillende manieren erkenning nodig. Vind unieke en verschillende manieren om waardering te tonen. Klanten, medewerkers en familieleden hebben allemaal verschillende niveaus en vormen nodig, zodat de dankbaarheid wordt ontvangen voor optimale resultaten. 

In tijden van crisis en nu het leven teruggaat naar een nieuw normaal, zal dankbaarheid een nuttige vaardigheid en mentaliteit zijn om ons vooruit te helpen. De angst en onzekerheid van de pandemie hebben velen ertoe gebracht te vergeten dankbaar te zijn voor wat ze hebben en in plaats daarvan te verlangen naar wat we hebben verloren.

Dit wordt de fictieve cirkel. Hoe minder tevredenheid of waardering voor de nieuwe staat, hoe minder positieve resultaten je zult aantrekken.

Iets dankbaars vinden wanneer jouw bedrijf is gesloten, wanneer de rekeningen stijgen en wanneer de toekomst onzeker is, kan onoverkomelijk lijken. Mogelijk moet je dieper graven om kleine dingen te vinden waar je dankbaar voor bent.

Opschorting van faillissementen en overheidssteun bij loonkosten zijn beide zaken waar bedrijven dankbaar voor kunnen zijn, maar zoals de meeste gewoonten die blijven hangen, heb je het onder woorden gebracht.

Zeg het hardop: “Ik ben dankbaar voor de beschikbare middelen tijdens de pandemie om mijn bedrijf opnieuw te laten openen en opnieuw op te starten”.

Dankbaarder worden of meer genade in je leven toelaten kan de volgende resultaten hebben: 

 • Verbetert welzijn, betere lichamelijke en geestelijke gezondheid 
 • Diepere relaties 
 • Verbetert optimisme 
 • Verhoogt geluk 
 • Sterkere zelfbeheersing 
 • Meer fysieke fitheid 


Happierhuman.com schetst ook de voordelen van dankbaarheid buiten je persoonlijke leven. Bedrijven en carrières kunnen tastbare verbeteringen zien door dankbaarder te zijn. Hier zijn een paar voordelen: 

 • Word een effectievere manager 
 • Helpt je netwerken 
 • Helpt je doelen te bereiken en behouden 
 • Verbetert je besluitvormingsvermogen 
 • Productiviteit verhogend 

Zoek naar manieren om meer dankbaarheid in je leven te brengen. Vier de kleinste prestaties en deel die dankbaarheid met degenen in je kring. Spreid dankbaarheid uit, voeg een bedankje toe en vergeet niet om de kansen van het leven te waarderen om je in ruil daarvoor meer overvloed te brengen.

Brad Sugars, de oprichter en CEO van ActionCOACH, onderzocht ook de kracht van dankbaarheid in een recente Drive Time-video:

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

EBITDA berekenen
Uncategorized

EBITDA berekenen – hoe doe je het?

Wat is EBITDA?  Naast EBIT komt het begrip EBITDA vaak voor bij de analyse van bedrijfsresultaten. Dit staat voor “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and