Bedrijf verkopen: hoe begin je eraan?

Bedrijf verkopen: hoe begin je eraan?

Wil jij jouw bedrijf vroeg of laat verkopen? Dan bereid je dit best goed voor. In dit artikel ontdek je hoe je de juiste overnemers voor je bedrijf aantrekt. We laten zien hoe je jezelf overbodig maakt. Zo krijg je gegarandeerd meer geld bij de verkoop van je zaak.

Zoals de meeste ondernemers heb je waarschijnlijk een emotionele band met je bedrijf. Of je het nu zelf hebt opgericht, overgenomen of laten groeien, het is en blijft jouw kindje. En toch zal je vroeg of laat afscheid moeten nemen. Door je zaak te verkopen, blijft ze voortbestaan en hou je er nog een mooie som aan over. Ideaal voor je oude (of nog jonge) dag.

Maar hoe begin je eraan? Met de onderstaande 5 tips verkoop je jouw bedrijf makkelijk voor de hoogst mogelijke prijs.

Verkoop je bedrijf

Bedrijf verkopen tips 1: Maak jezelf overbodig

De meeste ondernemers zijn constant met hun zaak bezig. Verkoop, marketing, HR, logistiek, … ze
willen alles zelf controleren. Zo zijn ze zeker dat alles loopt zoals het hoort. Klinkt dit herkenbaar? En
is dat echt waarom je ondernemer bent geworden: nog meer kopzorgen en nog minder tijd voor
jezelf?

Gelukkig kan het anders. Door de controle uit handen te geven, maak je jezelf overbodig voor je
bedrijf. Met de juiste mensen die de cruciale processen van je bedrijf beheren, versterk je de
fundamenten van je bedrijf. Zo is je bedrijf veel interessanter voor potentiële kopers.

Bedrijf verkopen tip 2: Creëer efficiënte bedrijfsprocessen

Om je bedrijf te verkopen, moet het efficiënt werken. Breng daarom alle bedrijfsprocessen in kaart en stem ze af op elkaar. Een visuele flowchart helpt om valkuilen en opportuniteiten te ontdekken en de juiste prioriteiten te stellen.

Zorg voor duidelijk afgebakende functieomschrijvingen en rollen. Creëer handleidingen die elke rol, positie, team en afdeling, inclusief hun taken en verantwoordelijkheden beschrijven. Cross-train je werknemers vervolgens zodat ze verschillende taken kunnen overnemen wanneer het nodig is. Zo blijft je zaak draaien, ook bij onvoorziene omstandigheden.

Bedrijf verkopen tip 3: Blijf continu innoveren

Wil je jouw bedrijf op een positieve manier in de etalage zetten? Zorg dan dat het continu mee- evolueert met de tijd. Stel jezelf daarom geregeld de volgende vragen:

  • Voldoet ons aanbod nog aan de markt?
  • Wat kunnen we doen om meer klanten te bereiken?
  • Hoe kunnen we ons positief onderscheiden van onze concurrenten?
  • Wat kunnen we doen om meer te verkopen?
  • Hoe kunnen we onze processen efficiënter te maken?
  • Wat kunnen we doen om kosten te besparen?

Door je bedrijf continu te innoveren, blijft het flexibel en is het beter bestand tegen onverwachte marktevoluties. Zo wordt je bedrijf verkopen een stuk makkelijker.

Bedrijf verkopen tip 4: Bouw een superteam

Je bedrijf, dat zijn je mensen. Je team zorgt ervoor dat je business blijft draaien. Alleen met goed teamwork, bereik je goede resultaten. Een team bereikt zoveel meer wanneer het goed samenwerkt dan de individuele leden van dit team alleen bereiken.

Wil je het maximum halen uit je team? Formuleer dan eerst een duidelijke missie, visie en ethische gedragscode. Zo wijzen alle neuzen in dezelfde richting. Als een team de bedrijfsmissie en -visie deelt met een gemeenschappelijk gevoel van ambitie en passie, wint het aan slagkracht en zal het betere resultaten realiseren.

Als eigenaar hoef je dan niet meer zelf op het veld te stappen. Dat is ook voor potentiële kopers van je bedrijf heel interessant.

Bedrijf verkopen tip 5: Benoem iemand als directeur

Als je bedrijfsstructuur op poten staat, je processen efficiënt verlopen en je team perfect weet wat er moet gebeuren en het ook zelfstandig kan uitvoeren, kan je als ondernemer een stapje terugzetten. Door iemand anders tot directeur te benoemen, kan je jezelf volledig onttrekken uit je bedrijf.

Dankzij de goede werking van je bedrijf met duidelijke verantwoordelijkheden is er waarschijnlijk een goede kandidaat te vinden in je huidig team. Nu staat alles klaar voor een succesvolle bedrijfsverkoop.

Door de teugels aan iemand anders te geven, bereik je een hoger niveau van persoonlijk genot en financiële beloningen. Zo realiseer je de kracht van echte vrijheid.

Wil jij je bedrijf verkoopklaar maken?

Wil jij jouw bedrijf verkopen zodat je het leven van je dromen kan leiden? ActionCOACH helpt
ondernemers en bedrijfseigenaars hoe ze hun bedrijf verkoopklaar kunnen maken. Met onze
individuele coaching en begeleidingsprogramma’s, helpen we jou om alle uitdagingen succesvol aan
te pakken.

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

EBITDA berekenen
Uncategorized

EBITDA berekenen – hoe doe je het?

Wat is EBITDA?  Naast EBIT komt het begrip EBITDA vaak voor bij de analyse van bedrijfsresultaten. Dit staat voor “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and