10 TO-DO’s om jouw onderneming Corona bestendig te maken

Train niet alleen je team in sales, maar ook je klanten

Als ondernemer heb je een grote verantwoordelijkheid. Je moet je team zekerheid geven en leiden tijdens deze periode. Het is niet evident, maar het is zeker haalbaar. Hoe gaat jouw bedrijf om met het virus en de effecten ervan?

Op basis van de cijfers van de recente crisis, kunnen we besluiten dat 1/3de van de ondernemingen out of business gaan, 1/3de overleeft het en 1/3de komt er sterker uit.

Tot welk deel behoor jij? Zij die nu ACTIEF inzetten op alle mogelijke opportuniteiten en zich aanpassen naar de vraag van de markt, zullen sterker uit deze crisis komen. Omring jezelf met experts en het juiste advies!

Hier zijn 10 to do’s om jouw concurrentie voor te kunnen zijn!

1. First things first, don’t panic

Blijf rustig en neem de tijd om alles op een rij te zetten; Lees deze to do’s zorgvuldig en schiet daarna in actie. Blijf niet te lang nadenken en stap in de ACTIE. Bij elke crisissituatie is het ook belangrijk om duidelijk te communiceren wat je gaat doen. Houd elke medewerker (en je klanten) op de hoogte van je plannen.

2. Discussieer niet over de feiten

Het klopt dat er een pandemie aan de gang is, maar er gaan heel wat berichten rond via de (sociale) media. Wat men ook zegt of wat men ook doet, het heeft geen zin om er op in te gaan.

De focus moet bij jouw bedrijf liggen. Er zullen nog veel regels bijkomen of veranderen en er zullen altijd mensen zijn die bepaalde regels niet volgen.

3. Denk aan jezelf

Je eigen gezondheid is belangrijk! Zorg ervoor dat je zowel fysiek, mentaal als financieel gezond bent. Jij bent verantwoordelijk voor je mensen en je kan niemand helpen als je zelf niet in orde bent. Onderschat het belang hier niet van! Daarbij, je wilt toch ook niet dat je anderen zou besmetten?

4. Moet je jouw distributiemodel veranderen?

Tijdens deze moeilijke periode moet je misschien wel de manier waarop je distributeert veranderen. Ook wat je verkoopt of wat je levert kan anders worden. Misschien moet je het product of de dienst zelfs via een andere vorm opleveren.

Denk maar aan een fitnesscoach die nu digitaal een coaching pakket met video’s zou kunnen aanbieden. Wacht niet tot de klant de alternatieven gevonden heeft bij de concurrentie. Zet hier NU op in!

5. Verander de bron van je voorraad

Moet je producten elders vinden dan bij eerdere bronnen? In veel situaties kan de oorspronkelijke bron voor producten of voorraad niet langer de hoeveelheid aanbieden of tijdig leveren. Dit kan een kans zijn om een wijziging aan te brengen die eigenlijk al eerder nodig was.

6. Wat is je zwakste schakel?

Doe een stap achteruit en kijk eens goed naar je hele organisatie. Waar zit het grootste punt dat voor een negatief effect zorgt? Voor sommigen is het de sales. Voor anderen is het het maken van het product of het leveren van een dienst en voor nog anderen is het ervoor zorgen dat het team het werk effectief doet.

Kan de moderne technologie dit oplossen? Of bestaat er een andere oplossing om dit grootste faalpunt te elimineren of verminderen?

7. Financiële uitdaging of financiële opportuniteit?

In sommige gevallen heb je de optie om schulden tegen een lager tarief te financieren. Dat betekent dat deze pandemie eigenlijk nog nuttig kan zijn. Herfinanciering van schulden tegen lagere kosten is een unieke kans die een enorm voordeel zou kunnen betekenen.

Een vermindering van de cashflow als gevolg van trage betalingen (hogere debiteuren) zou een hoger gebruik van vreemd vermogen kunnen betekenen. Een ramp als deze, of een andere situatie (bijvoorbeeld opgesteld door lokale of nationale overheden) maakt vaak grote hoeveelheden contant geld vrij om de economie stabiel te houden.

Of het nu gaat om een orkaan, een tornado, overstromingen, bosbranden of een pandemie, kijk naar financiering als een opportuniteit die zelden voorkomt, maar een duidelijke kans is… tenminste als je goed voorbereid bent.

8. Het moraal van je team moet hoog zitten!

Aangezien de situatie waarschijnlijk ‘onmogelijk’ is in de ogen van de media en het nieuws, wordt het van groot belang dat je jouw zakelijke veranderingen aan jouw team communiceert.

Zonder communicatie zal je met angst, onzekerheid en twijfel achterblijven. Dat betekent dat paniek kan escaleren. In dit geval is geen nieuws van de leiding ook geen goed nieuws.

9. Blijf inzetten op marketing en sales

Mensen zullen altijd producten en diensten blijven kopen. Er zijn belastingen verschuldigd, restaurants zijn open en er wordt gereisd, ook al is dit nu in beperkte mate.

Misschien is er in bepaalde sectoren zelfs een groei te merken. Degenen die beter aan marketing doen en inzetten op sales, dan hun concurrentie, zullen op lange termijn de winnaar zijn. En diegenen die ‘out of the box’ denken en hun dienstverlening innoveren, zullen ook beloond worden voor hun inzet.

Dit is een kans om klanten uit de concurrentie naar jou toe te trekken. Misschien moet je zelfs jouw marketingberichten wijzigen om klanten te helpen business met jou te blijven doen. Misschien wil je jouw klanten nu helpen begrijpen dat dit zelfs een geweldige opportuniteit is om zaken met jou te doen.

Biedt deze gelegenheid kansen waarmee je jouw marketing- en verkoopinspanningen kan vergroten? Zoek naar de lichtpuntjes. Er zullen er zeker zijn!

10. Proactiviteit

Reageer snel. Bereid je voor op extreme situaties. Hoe overleeft jouw onderneming als je maar de helft van je huidige omzet genereert?

Waar moet je als eerste op besparen en hoe communiceer je dit zonder paniek naar je team? Snelle actie en communicatie zijn de sleutel tot succes (en overleving).

Alleen, zorg er wel voor dat je handelt vanuit een goed doordacht actieplan! Je staat er niet alleen voor Als ActionCOACH kan ik je helpen om het hele proces goed te evalueren en de juiste beslissingen te nemen.

Kennis delen:

Test uw business met deze marketing audit

Kurt Vervloet

Kurt Vervloet is een business coach, blogger en spreker. Sinds 2017 coacht hij bedrijven over de hele wereld, variërend van solo-ondernemers, KMO bedrijven tot uitvoerende managementteams bij grote organisaties. Zijn klanten kiezen ervoor om met hem samen te werken vanwege mijn bewezen, no-nonsense benadering van het optimaliseren en opschalen van bedrijven. Door geweldige resultaten met zijn klanten te behalen werd hij reeds beloond met verschillende Awards.

Gerelateerde adviezen:

EBITDA berekenen
Uncategorized

EBITDA berekenen – hoe doe je het?

Wat is EBITDA?  Naast EBIT komt het begrip EBITDA vaak voor bij de analyse van bedrijfsresultaten. Dit staat voor “Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, and