WERKEN AAN JE BEDRIJF I.P.V. IN JE BEDRIJF

7 / 9 / 2021

Michael E. Gerber, auteur van onder andere de klassieker ‘The E-myth’ en business expert deed ooit volgende uitspraak: “Als je onderneming van jou afhankelijk is... dan heb je geen onderneming, dan heb je een baan. En het is de ergste baan ter wereld, want je werkt voor een gek!”

En gelijk heeft hij! ;-)

Werk AAN je bedrijf en niet IN je bedrijf

Heel veel ondernemers maken dezelfde fout... Je start met je onderneming en je wilt alles zelf doen.

In je opstartfase is het ergens wel logisch dat je veel zelf doet. Misschien heb je op dat moment nog niet de nodige budgetten en ervaring.

Ben je echter al een tijdje ondernemer, dan wordt het tijd dat je niet langer IN je bedrijf werkt. Het wordt tijd om AAN je bedrijf te werken.

Zet je eens in het zonnetje met een notitieboek en maak een plan om je business te doen groeien.

Denk na over wat je kan uitbesteden en welke taken je zelf niet graag doet.

Bij het starten van een nieuwe onderneming maken zoveel ondernemers het zichzelf moeilijk, omdat ze denken dat ze het allemaal zelf moeten doen. Maanden, zelfs jaren in hun ondernemersbestaan, voelen ze zich nog steeds verplicht alles zelf te doen.

Erger nog, ze gunnen zichzelf geen tijd om aan hun bedrijfsgroei te werken, planningsstrategieën te maken of zich op toekomstige mogelijkheden te concentreren.

Hoe zouden ze dat ook kunnen, als ze gevangen zitten in de cyclus van werken IN hun bedrijf in plaats van AAN hun bedrijf.

Ondernemers zijn meestal ‘doeners’ en stappen meestal in een bepaalde zaak omdat ze er een passie voor hebben. Ze vertrouwen er echter niet op dat anderen kunnen doen wat zij zo goed kunnen. Omdat ze verzanden in de dagelijkse kleinigheden van het bedrijf, zien ze door de bomen het bos niet meer.

Het is belangrijk dat ondernemers niet alleen hun teams opleiden en vertrouwen om hun onderneming te runnen, ze moeten ook zichzelf de tijd gunnen om hun bedrijf te laten groeien en evolueren.

Ze moeten zichzelf tijd geven om te investeren in persoonlijke ontwikkeling, netwerken en opleiding om hen te helpen betere leiders en succesvollere ondernemers te worden.

Hoe doorbreek je de cyclus? Hoe geef je als ondernemer jezelf de tijd om je bedrijf verder te ontwikkelen dan de dagelijkse sleur?

Het gaat erom grenzen te stellen en tijd in te plannen die speciaal gericht is op het opbouwen van strategieën en het plannen van de toekomst. Eerst moet je een team samenstellen om je te helpen slagen.

TEAM

Samengevat zijn er voor het bouwen van een team dat zonder jou werkt verschillende elementen nodig:

 • Sterk leiderschap
 • Gemeenschappelijke doelen
 • Regels van het spel
 • Duidelijke actieplannen
 • Steun voor het nemen van risico’s
 • 100% betrokkenheid/inclusie

Robert Kiyosaki, een bekende business mentor, deed dan weer volgende uitspraak:
“Als je niet bezig bent om je bedrijf of investeringsoperatie zonder jou te laten functioneren, denk je te klein. Denk aan team en systemen.”

Voortdurende training en ontwikkeling van vaardigheden houden je team dan op het scherpst van de snede en stellen hen in staat externe kennis in je organisatie in te brengen.

In VS aan

Als je eenmaal een team hebt dat de kritieke dagelijkse behoeften van het bedrijf afhandelt, kun je als eigenaar aan je bedrijf gaan werken.

Zelf te veel doelen moeten raken maakt het ondernemerschap erg frustrerend...

IN je bedrijf werken:

 • Dingen maken
 • Spullen afleveren
 • De administratie doen
 • Facturen betalen
 • Wervingsactiviteiten
 • Omgaan met conflicten
 • Gesprekken afhandelen

AAN je bedrijf werken:

 • Onderwijs & Persoonlijke ontwikkeling
 • Planning
 • Doelen stellen
 • Financiële vooruitzichten en prognoses
 • Strategische allianties creëren
 • Automatiseren van processen en opzetten van systemen
 • Strategische visie bepalen

Blokkeer tijd in je agenda om het werk te doen dat nodig is om je bedrijf echt vooruit te helpen. Toon discipline en maak een schema voor de activiteiten die je helpen je bedrijf te laten groeien.

Brad Sugars, CEO & Stichter van ‘s werelds grootste en meest succesvolle business coaching franchise, ActionCOACH zegt dan weer:
“Werken van 9 tot 17 uur betaalt de rekeningen. Met werken van 17 tot 21 uur word je rijk.”

Met deze systematische aanpak kun je een evenwicht vinden en je beginnen te concentreren op de belangrijkste rol van een ondernemer. Plan tijd in en blijf gedisciplineerd. Zelfs als je medewerkers perfect zijn, zullen ze waarschijnlijk meer dan 70% van de tijd de juiste beslissingen nemen.

Tenzij al jouw beslissingen perfect zijn, zullen ze waarschijnlijk jouw gemiddelde evenaren. Dus, wat heb je te verliezen? Neem een coach of mentor om ervoor te zorgen dat je de status quo blijft uitdagen en op je kennis blijft voortbouwen.

Blijf trouw aan de visie van je bedrijf en zorg ervoor dat al je activiteiten doelgericht zijn. Wees eerlijk tegenover jezelf en meet je bedrijfsprestaties met gegevens en met feiten. Onderbuikgevoel en instinct kunnen je maar tot een bepaalde hoogte brengen.

Je moet objectieve maatstaven gebruiken waarmee je prestaties en vooruitgang kunt evalueren. Uiteindelijk moet je alle controle loslaten. Bedenk dat “66% van de bedrijven de twee jaar haalt en slechts 30% de tien jaar.

Eén van de belangrijkste redenen hiervoor is dat maar heel weinig ondernemers de vereiste 20% van de tijd AAN hun bedrijf besteden. Dit draagt ertoe bij dat bedrijven ten onder gaan.

Wil je geholpen worden om ook 100% uit je business te kunnen stappen en te werken AAN je bedrijf i.p.v. IN je bedrijf? Neem dan contact op met ActionCOACH voor een gratis kennismakingsgesprek.

Werk met een coach en laat je begeleiden naar meer succes!

Boek een GRATIS sessie