VERHOOG JE VERKOOPSCIJFER

12 / 12 / 2019

Train niet alleen je team in sales, maar ook je klanten

Een ondernemer kan zijn gemiddelde waarde per verkoop vergroten door zowel zijn team als zijn klanten te trainen. Verkoopscripts zijn één van de meest krachtige tools waarover een verkoper beschikt en kunnen helpen bij het vergroten van de sales en het verbeteren van de klantenservice.

Train jouw team

Teamtraining is één van de minst benutte marketingtools in het bedrijfsleven. Door het team te trainen op gebied van ‘up-selling’ en ‘cross selling’ kan een bedrijf de gemiddelde waarde per verkoop drastisch verhogen.

Het team moet hiervoor veel gedetailleerde kennis hebben over de producten en diensten die verkocht worden. Dit zorgt ervoor dat klanten zich meer op hun gemak voelen op het moment dat zij een grotere aankoop doen, aangezien zij weten dat ze met professionals te maken hebben.

Hier volgen een aantal handige tips over het trainen van jouw team om een meer succesvol bedrijf te hebben: Blijf je verkopers constant informeren over wat je aanbiedt en hoe het werkt. Op technisch gebied zullen de verkopers net zo veel moeten weten als jij.

Maak gebruik van een beloningssysteem waarbij verkopers gemotiveerd worden om extra producten te verkopen bij de initiële aankoop. Deze verkopen zijn de spreekwoordelijke ‘kers op een taart’. Zie de tijd die je besteedt aan het trainen van je verkopers als de best mogelijke investering die je maar kunt doen.

Maak gebruik van verkoopscripts

Verkoopscripts zijn extreem effectief op het moment dat zij op de juiste manier gebruikt worden. Deze scripts moeten gebruikt worden door iedere verkoper, iedere keer.

Een voorbeeld hiervan kan zijn, ‘Goedendag, bent u hier weleens eerder geweest?’ in plaats van ‘Goedendag, kan ik u helpen?’.

De eerste vraagt zorgt voor het begin van een conversatie, de tweede lokt 90% van de tijd een ’nee, ik ben gewoon aan het kijken’ uit. Het script zal ook de verkoop van bijkomende producten moeten bevatten die de klant mogelijk nodig zal hebben bij hun initiële aankoop.

Een goed verkoopscript bestaat overigens vooral uit veel vragen, maar hierover een andere keer meer. Hier volgen een aantal handige tips over het gebruik van scripts voor het opstuwen van de sales: Train iedereen op het gebruik van scripts, zodat deze altijd gebruikt worden.

Neem tijd om te analyseren welke scripts het beste werken; wees vervolgens voorbereid om aanpassingen te maken. Scripts zijn niet alleen voor telemarketing; zij zullen een standaard vorm van interactie moeten zijn, iedere keer dat een klant belt of in persoonlijk contact komt met jouw bedrijf.

Train jouw klanten

Je zult de klanten moeten informeren over alle extra producten en diensten die jouw bedrijf aanbiedt. Ook moet je ze trainen om terug te blijven komen naar jouw winkel.

Dit kan gedaan worden door met ze in contact te blijven en ze te voorzien van diensten die niemand anders aan kan bieden.

Hier volgen een aantal handige tips over het trainen van jouw klanten om meer producten te kopen:

  • Zorg ervoor dat klanten constant geïnformeerd worden over wat je doet en wat je aanbiedt.
  • Wanneer je iets op een andere manier begint te doen, vertel ze dat onmiddellijk.
  • Wees consistent in het contact houden met jouw klanten.
  • Beloon regelmatige klandizie en laat dit de klanten weten.
  • Bied een cadeau aan of speciale korting wanneer zij iemand doorverwijzen.

Werk met een coach en laat je begeleiden naar meer succes!

Boek een GRATIS sessie