PROACTIEF ONDERNEMEN

12 / 01 / 2022

Een proactieve strategie in een bedrijf volgen betekent anticiperen op veranderingen in zowel jouw markt als jouw concurrentie lang voordat deze daadwerkelijk plaatsvinden.

Trek succes naar je toe

Proactief management wordt door succesvolle ondernemers over de hele wereld gehanteerd en kan een krachtig middel zijn om succes naar jou toe te trekken. Door een proactieve houding aan te nemen, laat je je niet overrompelen door de dingen die gebeuren. In plaats daarvan neem jij de leiding over je bestemming en je koers.

Dit staat in contrast met een reactieve benadering, waarbij je externe krachten toestaat om jou alle kanten op de duwen en te dicteren wat je wel en niet kunt doen. Met een proactieve benadering wordt bedoeld dat het van essentieel belang is om volledig op de hoogte te zijn van de dynamiek van de markt.

Daarom zul je altijd acties willen ondernemen die jou ruim van tevoren voorbereiden op eventuele wijzigingen. Als je de antwoorden van jouw organisatie afstemt op verschillende omgevingsfactoren terwijl deze veranderen, ben je goed in staat om eventuele uitdagingen het hoofd te bieden.

ActionCOACH Proactief Ondernemen

Blijf op de hoogte

Als je relevant wilt blijven voor je klanten moet je op de hoogte blijven van nieuwe ideeën en technologieën die op de markt worden geïntroduceerd. Door jezelf te wapenen met de kennis die je nodig hebt om te slagen, kun je geschikte actieplannen ontwerpen.

Deze zullen je laten slagen in een steeds veranderende marktomgeving. Het aannemen van een proactieve aanpak doet meer dan helpen jouw omzet te laten groeien. Het stelt je in staat om tijd en geld op een efficiëntere manier te besteden, terwijl je jouw organisatie opbouwt.

Je bespaart tijd en geld voor de toekomst, geld dat opnieuw kan worden geïnvesteerd in de winstgevendheid van jouw bedrijf. Met een duidelijk idee van wat in de toekomst te verwachten is, worden een organisatie en haar medewerkers voorbereid met een strategisch plan.

Dit is van belang om de effecten van een belangrijke beleidsverandering of wijziging in de branche te kunnen tackelen. Door te kiezen voor een proactieve aanpak, kan jouw bedrijf zodanig worden ontworpen dat het zowel veerkrachtig als flexibel is.

Je gaat een structuur ontwerpen die goed is afgestemd om je eigen missie, visie en doelstellingen uit te voeren. Een proactieve bedrijfsaanpak helpt jouw ​​organisatie bij het nemen van elke zakelijke beslissing op basis van zowel korte- als langetermijndoelstellingen.

Elke stap is opzettelijk, elke actie zorgvuldig berekend. Je bent niet overgeleverd aan onverwachte veranderingen of uitdagingen die je tegenkomt. Een reactieve benadering daarentegen maakt dat je overgeleverd bent aan de grote veranderingen die zich in jouw markt hebben voorgedaan.

Een goed voorbeeld hiervan is wanneer je ervoor kiest om de geheel verouderde software en het technologische systeem van jouw bedrijf te wijzigen nadat de nieuwste ontwikkelingen de sector stormenderhand hebben veroverd.

In plaats van te investeren in deze noodzakelijke wijzigingen terwijl ze zich voordeden, wachtte je totdat het productiviteitsverlies het noodzakelijk maakte. Op dit punt heb je een aanzienlijke hoeveelheid tijd, geld en zaken verloren.

Blijf je concurrenten voor

Kies dus niet voor een reactieve benadering - wees een organisatie die werkt met een proactieve benadering. Update je systeemprocessen wanneer een nieuwe, geavanceerde technologie zich aandient.

Hiermee zul je meteen jouw concurrenten die zich minder snel aanpassen een stapje voor zijn. Je zult makkelijker nieuwe business genereren in tegenstelling tot je reactieve concurrenten, die zullen wensen dat ze productiever waren geweest.

Gezien de duidelijke verschillen in beide benaderingen, welke benadering zou jij voor jouw bedrijf moeten nemen?

Wil jij nog meer tips om je bedrijf te structureren?

Ben jij klaar voor een efficiëntere werking, maar kan je daarbij nog wat hulp gebruiken? ActionCOACH helpt ondernemers en bedrijven meer structuur aan te brengen in hun processen. Met individuele coaching individuele coaching en begeleidingsprogramma’s op maat maak jij van jouw bedrijf een gestroomlijnde organisatie.

Klaar om proactief te ondernemen?

Boek je GRATIS coaching sessie