MEER KLANTEN WERVEN: 7 TIPS UIT DE PRAKTIJK

18 / 01 / 2022

Meer klanten werven: 7 tips uit de praktijk

Meer winst? Daar zegt geen enkele ondernemer nee tegen, maar hoe doe je dat? Simpelweg de kosten drukken is geen goede langetermijnoplossing. Meer klanten werven is een effectievere methode. Je verhoogt je inkomsten en dus je winst. Bovendien leidt het vaak tot langdurige relaties die op lange termijn resultaat opleveren. Al gaat dat niet op een-twee-drie.

De eerste en belangrijkste stap om je klantenbestand te vergroten, is het genereren van meer leads: potentiële kopers die contact opnemen met je organisatie – op eigen initiatief of door jouw acties. Gebruik onze zeven tips om meer prospecten te bereiken en te overtuigen om met jouw bedrijf in zee te gaan.

ActionCoach leadgeneratie

Meer klanten werven tip 1: Identificeer nuttige prospecten

Een groot publiek bereiken met je marketing is geen kunst, het juiste publiek bereiken wel. Een campagne mag nog zo breed gaan, als ze jouw doelgroep er niet uit filtert, blijven je prospecten even ongeïnteresseerd. Bovendien geef je de mensen die leads moeten identificeren en opvolgen alleen maar meer werk.

  • Baken je doelgroep af. Gebruik eventueel een of meer persona’s en leg zoveel mogelijk details vast over hun demografie en leven.
  • Verken de leefwereld van je doelgroep. Volg bijvoorbeeld het nieuws dat voor hen van belang is en speel daarop in. Toets je marketingideeën af bij focusgroepen of persoonlijke kennissen die binnen je doelgroep vallen.
  • Stem je communicatie af op wat je geleerd hebt: de tone of voice, de kanalen en zelfs de momenten waarop je communiceert.

Een efficiënte communicatiestrategie vist er voor jou automatisch de prospecten uit met veel potentieel.

Meer klanten werven tip 2: Focus op de volgende stap

Goede communicatie staat niet gelijk aan hogere verkoopcijfers. Met een gerichte campagne kom je al een heel eind, maar je springt er niet meteen mee naar het einde van het verkoopproces. Je adverteert eigenlijk enkel de volgende stap in dat proces.

Je zet je doelgroep bijvoorbeeld aan om contact op te nemen, informatie in te winnen of je biedt hen een gratis staal aan. Vanuit die stap krijg je de mogelijkheid om al de voordelen van jouw product of dienst voor te leggen aan je prospect en over te gaan naar een daadwerkelijke aankoop.

Meer klanten werven tip 3: Creëer efficiënte testen

Wil je het maximum halen uit je marketingcampagnes? Dan moet je ze continu bijsturen en optimaliseren. Dat kan alleen door ze uitvoerig te testen. Maak een lijst van welke factoren getest moeten worden en rangschik ze van meest naar minst relevant. Aan de hand van die volgorde en de resultaten per factor ontdek je welke elementen de grootste aanpassingen nodig hebben. Zorg dat je er op tijd bij bent zodat je snel op veranderingen kan reageren.

Meer klanten werven tip 4: Overdaad bestaat niet

Met één advertentie, e-mail of poster bereik je nooit je volledige doelgroep. En de mensen die hem wel te zien krijgen, vergeten hem al snel. Om je doelgroep om te zetten in prospecten moet je hen meermaals herinneren aan je boodschap en iedereen de kans geven om erop in te gaan. Daardoor zullen er ook mensen zijn die je campagne twintig keer te zien krijgen, maar dat maakt niet uit. Liever twintig kansen om op jouw boodschap te reageren, dan dat er prospecten door de mazen van het net glippen.

Meer klanten werven tip 5: Weet wat je publiek belangrijk vindt

Nieuwe klanten werven in B2B gaat makkelijker als je weet waar andere bedrijven belang aan hechten. Afhankelijk van wie de leiding heeft en de economische omstandigheden scoort de ene boodschap al beter dan de andere.

Tijd

Doorgaans zijn bedrijfsleiders bereid om een paar euro meer te betalen als dat betekent dat ze daardoor van een tijdbesparende oplossing kunnen genieten. Kies liefst voor een korte boodschap, bijvoorbeeld in de vorm van direct mail of een e-mail, waarin je dat voordeel benadrukt.

Financiële gezondheid

In tijden van besparingen vervalt de nood aan tijdwinst en klop je beter aan met de boodschap dat het bedrijf door jouw product of dienst veel kan verdienen.

Traditie

Veel leidinggevenden zijn enigszins conservatief ingesteld. Voor hen is het belangrijk dat je een boodschap van veiligheid en stabiliteit verkondigt, zodat ze niet hoeven te vrezen voor grote veranderingen.

Meer klanten werven tip 6: Getuigenissen en casestudy’s

Getuigenissen en cases zijn een handig instrument om je prospecten meer vertrouwen te geven in jouw activiteiten. Daarnaast geven ze informatie over de verschillende toepassingen van je product of dienst, waardoor potentiële klanten zich alle mogelijkheden kunnen inbeelden.

  • Groot bedrijf? Kies voor verhalen die de snelheid van je service benadrukken en de persoonlijke aanpak.
  • Klein bedrijf? Kies voor verhalen die de stabiliteit en daadkracht van je bedrijf in de verf zetten.

Meer klanten werven tip 7: Op maat van de beslisser

Om meer klanten aan te trekken moet je boodschap aangepast zijn aan je doelgroep, maar zo mogelijk nog meer aan de beslissers van die groep. Dat gaat van de creatieve strategie tot copywriting, het aanbod en zelfs de grafische vormgeving. Tegen een IT-er kan je bijvoorbeeld een erg technische uitleg doen, maar de manager die beslist over de aankoop heeft daar waarschijnlijk geen boodschap aan.

Meer klanten werven op 3 voorwaarden…

De tips om meer klanten te werven, werken alleen als je waakzaam blijft voor enkele belangrijke regels.

1. Testen en meten

Ga na hoeveel leads elke campagne oplevert en bepaal welke marketingelementen bijgestuurd moeten worden. Door dagelijkse monitoring kan je het snelst inspelen op de noden van je doelpubliek.

2. Het AIDA-principe

Om een succesvolle campagne te garanderen, toets je elk marketingelement af aan het AIDA-concept. Attention: Trekt je boodschap voldoende aandacht? Interest: Wekt je boodschap interesse op bij de ontvanger? Desire: Doet de boodschap verlangen naar het product of de dienst? Action: Is de ontvanger geneigd om actie te ondernemen?

3. What’s in it for me?

Stel jezelf de vraag ‘Wat heb ik eraan?’ vanuit het perspectief van je doelpubliek. Hoe kan je de prospecten het beste helpen? Leg de nadruk niet op verkopen, maar op meerwaarde leveren.

Wil jij ook meer klanten werven?

Met deze tips ben je alvast goed vertrokken, maar je klantenbestand vergroten doe je niet in een-twee-drie. Bij ActionCOACH passen we onze praktische expertise toe op de noden van jouw bedrijf. Zo heb jij alle tools om lange, rendabele klantenrelaties aan te gaan.

Benieuwd hoe we jou helpen meer klanten te werven?

Boek je GRATIS coaching sessie