Marketing die werkt

28 / 02 / 2021

Als je jouw bedrijf wilt laten groeien door nieuwe klanten te winnen, zijn dit vier factoren waar je je op zou moeten richten:

ActionCoachMarketingDieWerkt

1) Doelgroep 

Het is cruciaal dat je precies bepaalt WIE de ideale klanten zijn voor jouw verschillende producten en diensten. Zit je fout, of investeer je niet de tijd die nodig is om jouw doelmarkt te definiëren, dan is jouw marketing gedoemd weinig op te leveren of zelfs helemaal te mislukken. De meest succesvolle bedrijven ter wereld weten precies op wie ze zich met hun marketing willen richten.    

2) Marketingboodschap 

Als je eenmaal weet WIE je als nieuwe klanten wilt winnen, moet je vervolgens uitzoeken WAAROM een klant voor jou zou kiezen. Er zijn twee invalshoeken waar je rekening mee dient te houden in jouw marketingberichten: 

  • Wij mensen zijn niet zo logisch als we denken te zijn, dus je zult jouw boodschappen vanuit een emotionele invalshoek moeten opstellen. Bij koopbeslissingen geeft de emotie de doorslag.  
  • Problemen die je oplost voor jouw klant. Jouw marketingboodschappen moeten overbrengen hoe jij je klanten helpt de uitdagingen en problemen waarmee ze geconfronteerd worden te overwinnen. Ze kopen een oplossing voor hun probleem of behoefte 

3) Testen & meten 

Zonder jouw marketing te testen en te meten is het onmogelijk om te weten welke van je marketingtactieken een financieel rendement voor je opleveren en welke slechts een kostenpost voor zijn.
 
“De helft van het geld dat ik aan reclame uitgeef is verspild. Het probleem is dat ik niet weet welke helft.”  – John Wanamaker 

Ja, in sommige gevallen kan het lastig zijn om een manier te vinden om de resultaten van marketing te meten – het is echter niet onmogelijk. De werkelijke manier om marketing te meten zal variëren afhankelijk van de specifieke tactiek. Voorbeelden van manieren om te testen en te meten zijn onder andere: 

  • Een specifieke aanbieding die jij alleen gebruikt met een specifieke marketingtactiek, zodat je deze altijd kunt traceren. 
  • Een specifiek telefoonnummer 
  • Een specifieke webpagina (landingspagina) 
  • Een waardebon 
  • Een tracking tool waarbij je UTM codes voor inzet (technisch)

Door tijd en moeite te investeren in het uitwerken van hoe jij al jouw marketing zult testen en meten, zal zichzelf letterlijk terugbetalen, omdat je uiteindelijk alleen geld zult investeren in wat daadwerkelijk werkt voor jouw bedrijf. Je kunt hier leren hoe je jouw marketing kunt testen & meten.

4) Marketingtactiek 

De specifieke marketingtactiek die je kiest om nieuwe leads voor jouw bedrijf te genereren zal afhangen van de WIE die je wilt aantrekken. Als je bijvoorbeeld verkoopt aan andere bedrijven, kun je LinkedIn, telemarketing, direct mail of netwerken gebruiken.

Of als je verkoopt aan consumenten, dan kun je gebruik maken van betaalde Facebook-advertenties of flyers via brievenbussen. En elk bedrijf zou moeten overwegen om een verwijzingsstrategie te hebben voor het genereren van nieuwe leads op een gesystematiseerde en proactieve manier, in plaats van te vertrouwen op reactieve of toevallige mond-tot-mondreclame. 

Welke marketingtactiek je ook kiest om deze drie componenten in te bouwen in wat je ook creëert: 

  • Maak duidelijk wat het doel van jouw marketing is voordat je het aanbod en het medium dat je gaat gebruiken bepaalt. 
  • Het AIDA-principe (Attention-Interest-Desire-Action) om inhoud te creëren die bij jouw doelgroep resoneert. 
  • Maak gebruik van de kracht van de het woord JOU. Het woord “jou” spreekt direct tot potentiële kopers. 

Er zijn veel verschillende marketingactiviteiten en vaak is het niet één strategie maar is er een mix van meerdere strategieën tegelijk nodig om veel leads te genereren voor jouw bedrijf. 

Het omzetten van leads naar sales (conversie) 

Jouw verkoopproces begint op het moment dat je een gekwalificeerde lead hebt gegenereerd en eindigt wanneer je de lead hebt omgezet in een nieuwe klant.

Je zult eerder geneigd zijn om leads te converteren naar nieuwe klanten wanneer je een consistent en gedocumenteerd verkoopproces hebt dat vertrouwen opbouwt, vaststelt wat jouw potentiële klant nodig heeft en duidelijk de voordelen laat zien van wat je aanbiedt.   

Wil jij meer halen uit jouw marketing? Zodat marketing een investering wordt met een goed rendement in plaats van een kostenpost? Neem dan contact op met ons.

Maak van marketing een investering i.p.v. een kost!

Boek een GRATIS sessie