Hoe kun je DiSC gebruiken om je Sales te verbeteren?

17 / 08 / 2021

Om te beginnen: Wat is DISC?

DISC is een hulpmiddel voor gedragsprofilering dat helpt om de communicatie te verbeteren. Dit helpt op zijn beurt je Verkoop en Communicatie te verbeteren om zo meer uit je Team te halen.

Door deze techniek te volgen kan je van elk persoon bepalen welk type hij of zij is. Zo kan je je manier van werken aanpassen om optimale resultaten te bereiken.

De Platinum Regel

Als kind leerden we de Gouden Regel: "Behandel anderen zoals je zelf behandeld zou willen worden!"

Dit is een goede oefening om kinderen zover te krijgen dat ze aan anderen denken en om anderen geven.

Als volwassene moet je, als je je relaties wilt verbeteren, echter de Platinum Regel begrijpen en die luidt: "Behandel anderen zoals ZIJ behandeld willen worden!"

Want je raadt het al: Misschien wil jij niet op dezelfde manier behandeld worden als ik, of andersom.

Je zult geneigd zijn je op een bepaalde manier te gedragen. Als je begrijpt waarom dat zo is, zul je je meer bewust worden van hoe je je gedraagt en waarom de mensen om je heen dat ook doen.

Dit is vooral nuttig in verkoopsituaties. Ik laat je zien wat ik bedoel...

Er zijn vier gedragsstijlen: D,I,S & C.

Laten we een snelle blik werpen op de basisbeginselen. Voor we dat doen, moet je begrijpen dat je een combinatie van alle vier zult zijn, maar dat je een grotere voorkeur voor de ene zult hebben dan voor de andere.

De vier gedragsstijlen van DiSC

D staat voor Dominant. Mensen hoog in D (of een Hoge D) zijn taakgericht en extravert. Ze zijn vaak leiders, op anderen kunnen ze wat kortaf overkomen. Als ze een dier waren, zouden ze een Leeuw kunnen zijn.

I staat voor Influencer (beïnvloeder). Deze mensen maken een feestje van het leven. Ze zijn extravert en op mensen gericht. Ze zullen positief zijn en graag praten (soms tot ergernis van anderen) en willen graag onder de mensen zijn. Zij zouden wel eens een Goudvis kunnen zijn.

S staat voor Steady (standvastig). Mensen met een hoge S houden van stabiliteit, ze zijn op mensen gericht net als de I, maar ze zijn meer introvert en gereserveerd. Ze hechten veel waarde aan relaties. Als ze een dier waren, denk dan aan trouwe Golden Retriever.

C staat voor Compliance (naleving). Mensen met deze stijl willen graag alle details weten. Ze zijn taakgericht en introvert. Denk aan een Uil.

Hoe kan DISC de verkoop verbeteren?

Je hebt vast wel eens de uitdrukking “Mensen kopen van mensen” gehoord.

Wel: mensen kopen van mensen zoals ZE ZELF ZIJN. En mensen denken dat anderen zoals zij zijn als ze zich op dezelfde manier gedragen als zij.

Dus, als je kunt begrijpen waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen, kun je je gedrag aanpassen aan de persoon die voor je staat.

Dit is een zeer beknopte samenvatting, maar hopelijk kun je beginnen met het herkennen van je gedragingen en die van je omgeving. En wat je wel en niet leuk vindt. Sommige mensen zullen graag veel kletsen. Dat is de lichtvoetige aanpak.

Anderen zullen meteen ter zake willen komen en weten hoeveel het is. Wat voor invloed zou het hebben op je gesprekstempo als je precies wist welke informatie je prospect wil en hoe hij of zij behandeld wil worden?

DISC Assessments inzetten voor je team

In onze coaching werken wij met het DiSC profiel van de ondernemer. Onze ervaring is dat inzage in hun eigen gedragsprofiel een enorme ‘eyeopener’ is.

Vaak is een vervolgstap dat ook bij de medewerkers een DiSC assessment wordt afgenomen en desgewenst er ook een Team DiSC kan worden gemaakt wat veel inzicht geeft in waarom de onderlinge communicatie soms niet lekker loopt.

Ook wordt inzichtelijk welk type gedragsprofiel beter bij bepaalde functies past en ook in de werving van nieuwe medewerkers is DiSC een zeer behulpzame tool.

Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen. We geven trainingsworkshops voor leidinggevenden, zodat ze hun aanpak kunnen verbeteren. Het accent van de training zal verschuiven, afhankelijk van de behoeften van het bedrijf.

Verbeter de interne communicatie en salesvaardigheden door bewust te werken met gedragsprofilering, zodat je hele team de verkoop in het bedrijf kan verbeteren.

Ontdek jouw DISC profiel nu!

Boek een GRATIS sessie